Tuesday, February 12, 2013

rumah di langit.


Assalammualaikum abang awan. 
Pertama sekali, terima kasih segala kata kata di twitter, facebook dan blog Bicara Sama Awan. 

Sedikit sebanyak membantu saya untuk menjadi kuat hadapi segala dugaan hidup. 



Cerita saya begini. 

Saya berkenalan dengan seseorang di akhir tahun 2007 dan sehingga sekarang. 
Saya sudah bersama dengan dia hampir 5 tahun. 

Tapi mungkin salah saya, hubungan kami, terputus tengah jalan. 

Dan sekarang dia bersama dengan orang lain yang lebih buat dia bahagia.



Cuma saya yang rasa berat untuk melangkah. 

Kadang kadang bila baca tulisan abang awan, hati saya sedih.
 Bukan apa, saya percaya yang dia takkan pergi tinggal kan saya. Itu mungkin salah saya. 

Pada satu satu masa, saya rasa loser sangat. 

Sebab rasa percaya tu. 



Kadang kadang saya rasa kuat, tapi kadang kadang saya flat. 

Menangis. Saya tak kesian kan diri saya sendiri. 

Saya menjauh kan diri dari dia sebab dia tiada effort untuk saya. 
Untuk ke tahap lagi satu. 

Saya rasa macam benda tu pointless untuk saya seorang yang perjuangkan. 
Akhirnya, dia pergi and bagi kata putus time birthday saya. 
Time tu saya rasa macam saya loser sangat. 
Sangat sangat. 

Sebab ramai orang wish saya something good but he comes and say something bad. 
On my birthday. 

For sure untuk tahun tahun depan, saya akan ingat semua tu happen time birthday saya.



Saya rasa benda tu tak adil bagi saya. 

Sangat sangat tak adil. 

Tapi somehow saya rasa macam Allah letakkan saya dekat situasi macam ni sebab nak uji saya. 
Tahap kekuatan saya dalam hadapi ujian Dia. Saya deactivate twitter and facebook saya. 

Saya cuma nak bersendiri. 
Saya tak kuat sebenarnya. 

Dan saya penat nak rasa macam ni. 



Saya dah buang everything yang buat saya teringat kat dia. 

Dan saya tak tahu kenapa hati saya rapuh sangat. 

Saya selalu doa lepas solat Allah bagi kekuatan. 

Salah saya terlalu mengharap janji manusia yang entah akan terlaksana atau tidak. 



Doakan saya terus gagah. 

Doakan saya dapat melangkah. 
Dan doakan saya dapat bahagia kan kedua ibu bapa saya sbb mereka keutamaan saya sekarang. 
Untuk abang awan, keep on spreading your words. It works somehow. 

Terima kasih kerana mendengar :)





Walaikumsalam.
Yang menjadikan kita seseorang yang tak pernah kita tahu jauh mana keupayaan kita,



Yang menjadikan kita orang yang sangat mandiri dan dewasa,


Yang menjadikan kita untuk buktikan pada sekalian-nya orang,

Adalah,
Adalah,
Adalah,

Bila kita ditinggalkan oleh orang yang selalu kita harap dan juga tempat kita bergantung.

Satu hari nanti hati awak sendiri akan berterima kasih pada setiap yang jadi. Kerna pada kejadianlah yang akan membentuk dalam mengenali diri kita yang sebenarnya.

Tapi,

Jangan lupa dalam mengakui setiap salah kita. Tanpa kita mengakui, kita tak belajar dimana salah kita yang sebenarnya.

Maki sikit hati sendiri supaya bangun. Penat sangat hati dalam letak harap, berjuta kali lihat talifon untuk mahu diambil perhatian, menangis sebelum tidur, 

Maki,
Maki sikit biar sentap.

Memang!

Salahkan seratus peratus pada diri kerna mendirikan rumah. dilangit walau kita tahu, rumah itu berdiri tanpa tiang mahupun atap, tapi tetap mahu mendirikan syurga pada jalan yang kita sendiri tak pasti: insan selayaknya itu siapa?

Hampir 99 peratus hati kita jatuh macam kaca. Berderai satu-satu sampai tak mampu lagi kita kutip dan cantumkan. Sebab pada jalan yang kita hadap, kita fikir walau berkelahi bagaimanapun kita, kita tetap bersama.

Tapi dalam kita meyakinkan hati kita tentang kebersamaan, kita terlalu sakit dalam meniti hari yang sering kita bawa iaitu harapan. 

Silapnya kita, adalah bila kita berkejar pada jalan kita yang sememangnya itu, tak perlu kita berlari. Silapnya diri kita bila kita tak meletakkan istilah 'teman' dalam relationship. 

Lalu,
Dia pun pergi bersama dengan orang lain.

Tepuk!
Tepuk bahu sendiri sambil cakap;

"Aku tak rugi! Aku orang paling jujur dimata orang yang tak pernah nampak: setiap peluh yang jatuh untuk membahagiakan kau.."

Bisik lagi: 

"Mungkin kau tak rasa kehilangan pada kebahagiaan yang kau terima sekarang, tapi jalan masih jauh.. Dan Tuhan itu seadil-adilnya menjatuh hukum"

Doa,

Untuk setiap yang lepas itu baik-baik saja.

Kerna dalam Tuhan memberi pada kita orang yang salah, adalah kerna Dia ingin berikan kita orang yang betul.

Untuk awak, janji Tuhan tidak sama dengan janji manusia. Dan Tuhan akan kotakan janji secepatnya bila kita redha dan sujud pada setiap waktu kita.

Senyum!

:))))))))





No comments:

Post a Comment

DA BACE , SILE KOMEN :)